Kärlekens 6 faser

publicerat i Djupodlat, Kärlek, Psykologi, Relationer;
Alla kärleksrelationer går (eller bör gå) igenom samma 6 faser och dessa är:
 
1, Dejtingfasen 
Den första fasen är när parterna lär känna varandra. Båda visar vanligen upp sina bästa sidor och undersöker om partern är någon värd att satsa på. Denna fas är enkel att hantera för de flesta. En del klarar den snyggare än andra. Men denna fas är ofta en schimär, full av illusioner och alltför tidigt dragna slutsatser. Man bli förälskad och eller drar sig tillbaka. (Jo, för många människor har svårt att hantera förälskelsestormen, och för andra kommer den inte). Fasen varar ca 0 - 6 månader. 
 
(null)
 
2, Smekmånadsfasen
Den andra fasen är när båda blivit riktigt förälskade och man sammansmälter. Man har svårt att separera sig själv och sina egna behov med sin partner och dennes behov. Man bygger som en bubbla runt sig och sin partner och man har ofta mycket sex. Här är det ofta "ovillkorlig kärlek" och man blir trygga med varandra. Fasen varar i ca 6 - 24 månader.
 
(null)
 
 
3, Maktkampsfasen
I den tredje fasen försöker parterna hitta sig själva igen och förena sig själv med relationen. Då uppstår en form av maktkamp. Och det kan vara mycket förvirrande när partern ändrar sitt beteende. Många förhållanden går sönder här för det är här förhållandet sätts på prov. Man måste lyckas skapa plats för både sig själv, sin partner och förhållandet. Och här börjar gränsdragningen och kompromisserna. Om man däremot har svårt att förstå sina behov, uttrycka dem och få sina behov fyllda kommer avisionen fram. Man börjar bli passivt eller aktivt agressiv, dra sig undan eller hämnas genom att minimera, rationalisera, förneka sina eller sin partners känslor och rättfärdiga sitt osunda beteende. Eller t ex genom att vara otrogen. Den här fasen kan pågå kort eller länge. 
 
(null)
 
 
4, Stabilitetsfasen
I den fjärde fasen har förhållandet gått från maktkamp till accepterande. Här lär vi oss att kommunicera på riktigt med varandra. Kanske är det först här som man först börjar se på varandra nyktert och ser den verkliga människan och vet hur man ska möta varandras behov. Fasen är lugn, rutinerna sätter sig och man finner sig i dem. 
 
(null)
 
5, Överlåtelsefasen
I den femte fasen har man blivit verkliga för varandra, projektionerna är borta och man väljer att älska varandra ändå. På sätt och vis är det som att bli lite nyförälskad i sin partner igen.
 
6, Salighetsfasen 
Salighetsfasen är när parterna har bestämt sig och överlåtit sig och sedan väljer att agera tillsammans utifrån den kommunikation och den sammankopplingen man har. Här finns inga eller väldigt få konflikter och båda parter får sina behov mötta. Det är många par som inte når denna fas, men den är den bästa och den vi alla egentligen strävar efter. Men det kräver en hel del jobb att komma hit.
 
  (null)
 
 
 

Taggar: faser, kärlek, psykologi, relationer, romantik;

Kommentera inlägget här :