Varför vegetariskt?

publicerat i Hälsa, Miljö, Politik;
Vem vill vara sjuk? 
Antar att ganska få personer skulle räcka upp handen vid ett sådant utrop.

(null)

 
Cancer, hjärt- kärlsjukdomar, Inflammatoriska sjukdomar som psoriasis och reumatism, diabetes mellitus typ 2 men även demens, depression, ångest och stressrelaterade sjukdomar hos oss människor påverkas i höggrad av vad vi äter och dricker.

Det är dock så att det vi äter är väldigt privat, det är intimt och det är kulturellt, därför är det också en elefant i rummet. Så känsligt.

Kött, ägg och mjölk, som många konsumerar kanske tre gånger om dagen, är den huvudsakliga boven bakom dessa och många andra sjukdomar.  Och om det är farlig mat för dig, hur tror du att ditt barn påverkas?
 
(null)

 
 
Svaret är dumenkelt, uteslut denna kost och ersätt den med nyttig, färgrik, växtbaserad organisk ekologiskt odlad mat.
 
Detta är ingen nyhet, men likväl en elefant i rummet som är näst intill förbjuden att tala om, i synnerhet om du arbetar inom vården. 
Borde inte det första läkaren tar reda på när en patient kommer med dessa besvär vad människan äter? För att sedan försöka utesluta det som är farligt från patientens kosthållning? Inte bara skulle vi se en större och snabbare förbättring men också stora ekonomiska samhällsvinster, och inte minst så mycket mindre lidande.
 
Ändå ser jag att de flesta jag känner som lider av någon eller några av dessa hemska sjukdomar äter mat som är direkt sjukdomsframkallande, och sjukdomsgynnande, samtidigt som de proppar sig fulla med mediciner som har flertal tråkiga och ofta farliga biverkningar.
 
Lösningen för både individen och samhället är så enkel: att vi lägger om vår kost från animalisk till vegetarisk. 
Jag förstår att det inte är så stor vinst för enskilda företag att producera organisk ekologisk mat jämfört med att sälja t ex kosttillskott, processad mat och mediciner. Men lösningen för individen och samhället får inte ersättas av det som är det bästa för företagens vinstsaldo.
 
Mjölk är en fanstastiskt skräddarsydd kost för kalvar. Det vill säga babykossor. Det är exakt vad kalven behöver för att växa snabbt och må bra. Det är dock inte ett fantastiskt näringsämne för människor, inte ens för bebisar eller barn. Det är helt fel kombination av näring för en människa. Vi behöver helt annan kombination av näring för att må bra.
 
Att äta ekologiskt och organiskt odlad växtbaserad kost innebär ingen risk för vitamin eller proteinbrist. Många tror att de måste äta massor av protein, i synnerhet om de tränar mycket. Vad de inte känner till är att dagsbehovet av protein är lågt och att protein är rikligt förekommande i de flesta frukter och grönsaker och massivt förekommande i baljväxter och nötter. Så länge du får i dig dagsbehovet av kalorier är risken för proteinbrist obefintlig! 
Alla näringsämnen, vitaminer, mineraler, proteiner och enzymer vi behöver finns i växtriket. I organisk mat finns också mycket näring som de flesta som äter vanlig husmanskost baserad på mycket kött, ägg och mjölk inte får i sig tillräckligt av. Risken för brist i vitaminer och mineraler och i synnerhet enzymer är alltså stor och vanligt förekommande hos köttätarna.
 
Relaterad bild
 
 
Det enda vi inte hittar i växterna och behöver tillföra är B12 (om du inte dricker orenat vatten från en orörd fjällsjö eller har stor aptit på insekter) och D-vitamin som du själv producerar om du vistas barhudad i solen.
Men dessa två finns inte heller i kött, ägg och mjölkprodukter. (Men de är superviktiga och brist där av kan innebära många följdsjukdomar!)
 
https://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/19/forskare-ryter-till-om-d-vitamin
 
Den ultimata maten för människan är växtbaserad! Organisk och ekologisk är bäst. Ät massor av frukt, bär, kryddor, grönsaker, rotfrukter, nötter, säd och fröer.

En annan väldigt stor fördel att minska den animaliska kosten globalt sett är att risken för globala pandemier av infektionssjukdomar som HIV, Sars, Galnakosjukan, Ebola och alla influensor mm minskar betydande! 

Vem vill ha kraftiga klimatförändringar? 

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/enkla-losningen-for-klimatet-som-ingen-vill-prata-om
 
Den andra sidan av detta kött, ägg och mjölkkonsumerande är att köttindustin allena står för en femtedel av alla växthusgaser. Alltså mer än tramsportindustrin räknat med bil, lastbil, mc, tåg, båt och flyg sammantaget.
I synnerhet nötkött har en katastofalt hög utsläpp av växthusgaser per kilo. Kyckling har en tiondel av miljöpåverkan som nötkött har per kilo.
 
Det är också ett stort problem med all avföring och alla kadaver som köttindustin lämnar efter sig, den tär på både land, luft och hav.
 
Bildresultat för köttindustrin
 
 
Genom t ex att minska  köttkonsumtion från tre ggr per dag till tre ggr per vecka (vilket var den nivå som kött åts av svensken för 50-60 år sedan) skulle effekterna på miljön men också hälsan bli slående.
 
Tyvärr är inte fisk ett bättre alternativ då fisket är så överbelastat att många arter är hotade. Dessutom äter fiskarna, till skillnad från kossorna, andra fiskar vilket gör att ju större fisken är , desto större är halten av farliga ämnen från de förorenade haven per kilo, som t ex tungmetaller och microplast.
 
 Lidandet
Och om du inte bryr dig om din hälsa, tycker det är helt okej att bli sjuk, sjukare, sjukast, och inte bryr dig om planeten vi bor på, klimatförändringar och miljöförstörelsen.
Kanske du kan bry dig lite om djurens välbefinnande då?
 
Den globala köttproduktionen är fruktansvärd. Djuren odlas fram i syfte att gödas så att de blir till så mycket mat som möjligt. De flesta djur har aldrig sett dagsljus. De flesta djur har det fruktansvärt trångt. De flesta djur får foder som delvis består av sina döda syskons rester och foder med tillväxthormon, foder med antibiotika. De flesta djur, inte ens de flesta djur i Sverige där djurhållningen är av högre standard, har någonsin kommit ut. 
Och hur kan du veta ursprungslandet på din hamburgare, kebab eller biff när du äter ute. Ofta när du handlar i affären är det namnet på det land som köttet packats i som står som ursprungsland och inte landet där djuret har levt. 
Det är bara på film som utspelar sig för länge sedan de flesta djur verkligen hade goda liv, med djurens mått mätt.
 
 De flesta vilda djur som serveras i stugorna och på restaurangerna har dött genom att de först blivit vårdaskjutna och sedan spårade och jagade. Det är bara på film jägaren får in första skottet mitt i huvudet och djuret dör innan det hinner förstå att det är hotat.

 Orättvisan
(null)

Den fjärde anledningen handlar om ett rättviseperpektiv. 
Att odla kött tar stora resurser i anspråk då djuren måste äta foder för att växa. 
Jag hörde en gång av min lärare i miljökunskap att ett kilo kött kräver 100 kilo foder. Nu vet jag inte om ration stämmer men det jag vet är att det går åt massor av mat för att ett barn ska växa ett kilo. Så det finns en logik. Det mesta vi äter både människor och djur blir avföring. 

Om nu ett kilo nötkött kräver 100 kilo foder i form av soja och säd. Tänk va mycket odlingsbar mark du behöver göra anspråk på för att odla bara ett kilo kött. Nu konsumerar vi många kilo kött på ett år. 
Jag såg en film där man berättade att det fins 70 miljarder kossor just nu. Tänk va mycket odlingsbar mark de tar i anspråk. 
Jämfört med tanken att vi inte skulle äta animalisk föda alls. Hur mycket odlingsbar mark skulle vi inte då kunna odla nyttigga sädesslag, grönsaker, rotfrukter och frukter? Då skulle det räcka till alla små människobarn på jorden, så alla skulle kunna få somna mätta. 
Dessutom skövlar man nu regnskog för att odla djurfoder till köttindustrin! 

Så den fjärde anledningen är alltså rättvis fördelning av våra resurser!

Vad göra? 
Det kommer behövas att politiker fattar mod och talar om detta. Kommer med radikala men enkla förslag. Reglera konsumsionen genom skatt, genom att ransonera, genom att bilda, genom lagstiftning.
  
Det behövs att läkare vågar prata om kosthållning med sina patienter.
 
Det behövs att näringsläror med sådana vansinnighetsideer som LCHF och annat granskas av myndigheter och stämplas som bluff. (De tillfälliga hälsoeffekter som människor upplever är en följd av viktnedgång, inte en följd av att utesluta nyttiga grönsaker ur sin kost och äta massivt med kött och fett. Tvärtom är det en fruktansvärd påfrestning för lever, njurar, hjärta, kärl och leder. Och i längden livsfarligt. Man blir sjuk av LCHF, inte frisk). 
 
http://m.naturskyddsforeningen.se/5-satt-att-klimatmaxa-dig-sjalv
 
Jag är en enkel förortsprinsessa som bara kan påverka min egen tallrik och kanske kan jag bilda någon. Men risken är att det är bara de redan frälsta som läser detta blogginlägg.
 
Jag har varit vegetarian sedan 2005 och jag saknar inte köttet alls. Inte det minsta faktiskt. Jag har ätit en del ägg och mjölkprodukter om än i mindre omfattning än de flesta. Dricker inte mjölk, utan havremjölk i kaffet. I början åt jag kyckling men det blev mindre och mindre. Nu inte alls. Jag har dock i min egen kostresa börjat med allt mer organisk mat och allt mindre animalisk. Jag skulle gärna bli vegan, och rör mig mer och mer åt det hållet, då jag förstår att det är det vettigaste, det nyttigaste och faktiskt det mest ekonomiska för samhället.  
Och jo, jag skulle behöva minska på mitt sockerintag, för det är opropertionerligt stort. Men ett problem i taget. Ja, precis, raffierat socker är livsfarligt.
 
 
 
Relaterad bild
 
Djupare kunskap om antiinflammatoriskt kost
Jag vill gärna rekommendera att du tittar på en föreläsningsserie av den kristne läkaren/forskaren/professorn Stig Bengmark som finns på youtube.
Han förklarar på ett fanstastiskt sätt sambandet mellan sjukdom och mat samt ger oss en lektion i näringslära. Det som gör hans föreläsning speciell är att han hänvisar till faktisk forskning och ofta på metanivå, där man sammaställt resultaten av flertal studier.
 Här kommer lektion 1. Du kan googla på övriga delar själv.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Z8ibMm4g6hc
 
Filmtips
Se gärna också följande dokumentärer där man gör fler kopplingar till verkliga undersökningar och forskningsresultat, något jag inte har gjort ovan. 
 
Cowspiracy
Food Choices
Forks over knivesDe 
Fat, sick and nearly dead
GMO OMG
The game changer 
Fed Up
Food matters
Resistance
Vissa filmer går lite långt men har en poäng.