Anknytning del 4, Den otryggt-desorganiserade

publicerat i Djupodlat, Psykologi, Relationer;
Läs gärna Anknytning del 1, 2 och 3 först.
 
(null)
 
 
Den otryggt-desorganiserade anknytningen har två namn inom den engelska termologin. The fearful-avoidant och Disorganized. Det är den ovanligaste anknytningsstilen. Man räknar med att ca 5-10 % av befolkningen har en otryggt-desorganiserad anknytning.
 
Dessa barn är de som överlevt mycket trauma som små. Ofta var föräldrarna missbrukare, våldsamma, kraftigt psykiskt sjuka eller utsatte barnet för separationer, 
Personen som var barnets primära vårdare (förälder) misslyckades ofta att möta barnets behov och var även den som skrämde, hånade, skadade barnet fysiskt, sexuellt eller utsatte barnet för psykisk misshandel och försummelse.  Så barnet har ingen att vända sig till vid den för barnet hotfulla och skräckfyllda situationen, utan barnet måste överleva den farliga situationen utan hjälp.
 
Barnet kan inte heller säga till sig själv att det är fel på föräldrarna, för den sanningen hotar överlevnaden. Utan då blir det barnet själv som det är fel på, i barnets tankevärd. Dessa barn får därför en mycket låg självkänsla och lågt självförtroende. De blir ofta antingen mycket blyga och tillbakadragna eller väldigt utåtagerande - eller pendlar däremellan. Dessa barn lär sig att de som älskar dem också kan göra dem illa vilket skapar inneboende konflikter i barnet.
 
Under experimenten med dessa barn uppvisade barnen ett beteende av rädsla och störningar i anknytningen som inte passar in i de andra kategorierna. De kunde till exempel stelna till och bli passiva eller uppvisa ett motsägelsefullt beteende genom att försöka både närma sig föräldern och undvika föräldern. 
 
När dessa barn växer upp blir de ofta individer med personlighetsstörningar, missbrukssjukdomar, gravt psykiskt sjuka, kriminella eller riktiga maskrosbarn.
I kärleksrelationer kan de uppvisa mönster som liknar både de otryggt-undvikande och de otryggt-ambivalenta vilket ofta medför större utmaningar än för de med andra anknytningsmönster. De har en mycket stark längtan efter intimitet men samtidigt murar runt omkring sig för att skydda sig. Inte alltför sällan förälskar de sig i människor som är otillgängliga och väcker alla deras rädslor. Anknytningsstilens karaktär är rädsla, misstro och inre konflikt. De kan få oroskänslor utan uppenbar orsak, lätt få vredesutbrott, bli ilskna och tappa kontrollen. De har lätt att misstro sina partners. De tror att de inte är värda att älskas. Deras relationer blir ofta kortvariga och mycket destruktiva. Och ofta har de långa perioder som singlar där emellan. De känner en hopplöshetskänsla inför kärleksrelationer. De har en medveten rädsla för att bli övergivna men också för att komma för nära samtidigt som de verkligen vill ha en nära och djup relation.
De av dessa som blir högfungerande vuxna, maskrosbarnen, blir ofta sedda som väldigt empatiska. De har en hypervigilant förmåga som gör att de läser av och fångar upp signaler från en individ eller i en grupp omedelbart och är superkänsliga för stämningsförändringar. De kan bli kamelonter och passa in överallt. De uppfattas som väldigt självständiga och starka. De tar ofta ett alldeles för stort ansvar för sin omgivning och räddar var och en som behöver. I en kärleksrelation kommer de alltid att ge väldigt nycket mer än de tar emot. I en farlig/akut situation är de dem som håller huvudet kallt och ingriper direkt vid behov. De har ofta många vänner och är autentiska. De har stor medkänsla och gott självförtroende. Även om de samtidigt kan ha en låg självkänsla.
 
Den otryggt-desorganiserade anknytningsstilen kännetecknas av:
 
1, Kaotiska, oförutsägbara eller intensiva relationer, mönster och beteenden.
 
2, Extrem rädsla för att bli avfärdad (nobbad) samtidigt en svårighet att skapa kontakt och att lita på andra.
 
3, Extremt behov av närhet samtidigt en tendens att undvika närhet och stöta bort andra.
 
4, Agressivt och eller passivt agressivt beteende mot partnern.
 
5, Rädsla för partnern.
 
6, Negativ självbild och lågt självvärde.
 
7, Djup rotad skam-känsla.
 
8, Depressivitet och eller ångest.
 
9, Känsla av att vara oälskad samt känsla av att inte vara värd kärlek.
 
 
Bakom alla otrygga anknytningar ligger barnets otillfredställda behov, sår och skador. Som fått barnet att misstro sig själva och andra, och får det svårt i relationer.
Det är så taskigt att de som hade det svårast som små också får det svårast som vuxna i sina relationer. Men tyvärr bär man med sig de mönster som man får när man är liten livet ut om man inte har enorm tur och träffar en partner med trygg anknytning vars strategier man kan tillängna sig. Men de flesta har inte sådan tur. 
Och när det gäller just de med otryggt desorganiserat anknytningsmöster så behöver de oftast få hjälp och stöd av psykiatrin för att få till nya, positiva anknytningsmönster, lära sig att kommunicera och sätta gränser i relationen. Det finns terapiformer som kan hjälpa. Detta är svårt att göra på helt egen hand. Det finns en bok som heter "Den mörka hemligheten" som kan hjälpa till på vägen. 
Det är aldrig för sent att börja jobba för en bättre framtid. 
 
Om du tror att du eller din partner är en person med desorganiserad anknytningsstil kan du använda alla de tips som jag lämnat i inläggen för den otryggt-undvikande och den otryggt-ambivalenta. Men du behöver antagligen också gå eller få din partner att gå i terapi för att ni ska få ert happy ever after.