Trumpen världssyn med Trump

publicerat i Politik;
(null)

Så har han, den mest ovärdiga av män flyttat in i maktfästet, Vita Huset.
Och med honom kommer en människosyn från trettiotalet. En mardröm som förverkligas. Och många undrar; hur kunde han vinna valet?

Det finns tillfällen i livet när jag verkligen önskar att jag inte hade rätt, och detta är en av dem. Alltsedan jag fick veta att han ställde upp i valet fasade jag utgången. Alla runt om mig var dock förvissade om att han aldrig kommer så långt, att folk kommer att se igenom honom osv., men i mig kröp ett obehag då jag förstod att han hade goda chanser.

Att han kunde gå och vinna beror på flera saker, såklart, men en av dessa faktorer är det korvstoppande utbildningssystem de har i USA. Barn, ungdomar och unga vuxna får inte lära sig att kritiskt granska och ifrågasätta värderingar, teorier, uppfattningar och föreställningar. All form av kritiskt tänkande kvävs tidigt. Inte heller får de lära sig källkritik.
Samtidigt som många av de kvinnor som röstat på Trump tar sin plats i den sociala kontexten, undergiven mannen som av naturen given. De rationaliserar och bortförklarar genom att förminska värdet av Trumps kvinnosyn. Hans yttrande "grab them by their pussy" skrattas och skojas bort.

Jag träffade i september 2016 en högutbildad kvinna från Florida. Hon var 72 år och heltidsarbetande i hennes och makens advokatbyrå som jobbade med familjerättsfrågor. Hon skötte också hela hushållet hemma själv. Maken serverades trots att de båda jobbade lika mycket. Hon hade, innan hon träffade sin nuvarande make också varit ensamstående mamma med fyra barn i tjugo års tid, då den första maken dragit.
Man kunde ju tro att en sådan kvinna, inte skulle rösta på Trump, att en sådan kvinna sett igenom den världsbild Trump basunerar ut från podiet. Men nej. Hon bortförklarade och förminskade allt opassligt han sagt, hon förklarade för mig att Obama är muslim (=farlig) och antagligen inte ens amerikan.
Hon var totalt oemottaglig för alla mina argument. Så jag la ner och förklarade istället hur det svenska samhället är uppbyggt med gratis universitetsutbildning, gratis sjukvård och tandvård för barn, allmän sjukförsäkring, subventionerad medicin och sjukvård, tandvård för vuxna. Kvinnors rättigheter och ställning, föräldrar försäkring med pappa dagar osv. Hon häpnade och undrade vad som drev svensken att gå till jobbet överhuvudtaget. Tillslut var hon tvungen att bara acceptera att systemet i Sverige fungerar. Men som republikan var det svårt för henne. Hon sa till slut att det skulle inte fungera i USA för de är så många människor där. Och hon blev helt bestört när jag hävdade att ju fler man är som bidrar till systemet ju stabilare blir det, och därför skulle det fungera ännu bättre i USA än i Sverige.

Efter mitt möte med denna advokat förstod jag att Trump kommer att vinna. Och nu är det ett faktum, världens mäktigaste man, ledare för den fria (rika) världen är en ogudaktig, orättfärdig, impulsiv, antifeministisk, maschovinistisk, homofobisk rasist som har ett lättsårat ego och en övertro på marknaden med ett egenintresse att fylla sin egen plånbok, dessutom har han en världsfrånvänd verklighetsuppfattning där han förnekar klimatförändringar ooch miljöförstörelse, vilket naturligtvis också tjänar hans egna företagsintressen.

Och här sitter vi i Sverige och ser på hur världens nya ledare tillsätts. Mycket av hans dumhet drabbar främst hans eget folk, amerikanerna, men en del saker drabbar även oss. Hans inställning till miljöfrågorna legitimerar andra nationer att inte bry sig, att dra sig ur avtal och arbeten som vi alla berörs av då jorden är rund. Och hans impulsivitet och lättretlighet känns väldigt otrygg när han nu har kärnvapenkoder.

Vi får be och hoppas på det bästa. Och idag ska jag ansluta en mars, Womans March, där miljontals kvinnor över hela världen gör det samma för att protestera mot Trumps kvinnosyn!