Härskartekniker i arbetslivet

publicerat i Djupodlat, Psykologi;

(null)



I arbetslivet kan man ibland stöta på kollegor som använder sig av härskartekniker för att försöka dominera och kontrollera situationen. Härskartekniker är ett vanligt problem på arbetsplatsen och det kan vara svårt att hantera dem på ett effektivt sätt. Här följer några tips på hur man kan hantera olika härskartekniker.

  1. Ignorera En vanlig härskarteknik är att ignorera någon eller något. Detta kan ske genom att inte svara på mail, att undvika ögonkontakt eller att inte ta upp en viktig fråga på mötet. Om någon försöker ignorera dig på detta sätt, försök att inte reagera känslomässigt utan håll dig lugn och professionell. Försök att ta upp frågan på ett annat sätt eller ta kontakt med personen på ett annat sätt för att försöka lösa problemet.

  2. Ta ansvar En annan härskarteknik är att skylla på någon annan för ett problem eller en situation. Om du stöter på detta beteende, försök att ta ansvar och försök att hitta en lösning på problemet. Försök att visa att du är en del av lösningen istället för att bara skylla på någon annan.

  3. Ge feedback En annan vanlig härskarteknik är att försöka kontrollera genom att ge feedback som är negativ eller nedlåtande. Om du upplever detta, försök att ge feedback på ett konstruktivt sätt och försök att fokusera på lösningar istället för problem. Det är viktigt att vara tydlig och specifik i din feedback och att försöka undvika att vara personlig eller känslomässig.

  4. Sätt gränser En annan vanlig härskarteknik är att försöka tvinga någon att göra något de inte vill eller är obekväma med. Om du upplever detta, sätt klara gränser och var tydlig med vad du vill och inte vill göra. Försök att vara lugn och professionell och försök att hitta en lösning som fungerar för båda parter.

  5. Stå upp för dig själv En annan vanlig härskarteknik är att försöka ta makten genom att göra någon annan känna sig obekväm eller osäker. Om du upplever detta, försök att stå upp för dig själv och visa självförtroende. Försök att vara tydlig och direkt i din kommunikation och försök att undvika att låta dig skrämmas eller manipuleras.


    (null)


Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om olika härskartekniker och att ha en plan för att hantera dem på ett effektivt sätt. Genom att vara lugn och professionell, ta ansvar, ge feedback, sätta gränser och stå upp för dig själv kan du undvika att bli manipulerad eller kontrollerad av dina kollegor. Det är också viktigt att komma ihåg att härskartekniker är ett vanligt problem på arbetsplatsen och att det inte är ditt fel om du utsätts för dem. Det är viktigt att söka stöd från din ledning eller HR-avdelning om du känner att situationen är allvarlig eller påverkar ditt välbefinnande på arbetsplatsen. Yasmin Eriksson

Att hantera härskartekniker på arbetsplatsen handlar också om att bygga en kultur av respekt och öppen kommunikation. Det är viktigt att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig trygga och respekterade, och där det finns utrymme för konstruktiv feedback och samarbete. Ledare och chefer kan spela en viktig roll i att bygga en sådan kultur genom att vara förebilder och att ta upp problem med härskartekniker på ett öppet och konstruktivt sätt.

Sammanfattningsvis är härskartekniker ett vanligt problem på arbetsplatsen och det är viktigt att ha strategier för att hantera dem på ett effektivt sätt. Genom att vara medveten om olika härskartekniker och att ha en plan för att hantera dem, kan du undvika att bli manipulerad eller kontrollerad av dina kollegor. Det är också viktigt att arbeta för att skapa en kultur av respekt och öppen kommunikation på arbetsplatsen för att undvika att härskartekniker uppstår i första hand.