Regnbågen

publicerat i Djupodlat, Politik;
 
 
 (Foto: R.L.Eriksson)
 
 

En riktig regnbåge orsakas av avböjning, spegling och därmed färgspridning av solstrålar i flera miljoner vattendroppar. Regnbågen syns som en lysande halvcirkel på himlen, när vi ser mot det fallande regnet med solen i ryggen. Iakttagarens synlinje till en punkt på regnbågen bildar en vinkel på 42 grader mot solstrålarnas riktning. (Källa: Illustrerad vetenskap).

 

Precis som regnbågen är en optisk illusion baserad på vårt perspektiv är det också en illusion att människors värde skulle vara olika baserat på deras sexualitet. Det värde vi tillskriver olika människor är således också baserat på vårt perspektiv.

Många undrar hur jag får ihop min kristna tro med mitt ställningstagande för HBTQ. Det lättaste sättet att förklara det är med en frågeställning (nedan). Utgångspunkten är att Gud är kärlek, hans son Jesus uppfyllde lagen (budorden). Om vi älskar, så som han älskar oss, ja då gör vi det också. Kärlek är Guds vilja för oss. Empatin är kärlekens uttryck och handling är kärlekens natur.

En man kommer hem ifrån jobbet och slår sin fru i frustration. En annan man kommer hem ifrån jobbet och vägrar tala med sin maka, när han inte straffar henne med sin tystnad, hånar han henne. En tredje man kommer hem ifrån sitt jobb och hälsar sin make med en varm och omsorgsfull kyss. Deras relation är präglad av ömhet, kärlek och respekt. Vilken av dessa män lever närmast Guds vilja?

På jorden råder så mycket ondska som får så tragiska konsekvenser. Resurserna är så snedfördelade att medan en av de mest lönsamma branscher i vår del av världen är bantningsbranschen så svälter barn ihjäl i en annan del av världen. Män krigar mot andra män, män förtrycker kvinnor, minoriteter förtrycks, en del länder vill utrota Israel ur mannaminnet, djurarter dör ut, skogarna huggs ner, haven förorenas, luften lika så, barn säljs som sexslavar, andra barn lever på sopbergen, terrorattacker, våld och elände.

I allt detta, skulle då inte Gud ha något viktigare att förarga sig över än vilket kön det är på någons partner?

Jonas Gardell berättade i söndags om en homosexuell man han och Mark kände som nekades vård i sitt hemland på grund av att han var homosexuell. Mannen hade levercancer och därav samlades det vätska i hans kropp. Det slutade med att han sprack utanför sjukhuset. Här har alltså människor, och ett helt samhälle, som tycker sig själva vara rättfärdiga för att de är attraherade av människor av motsatt kön, beslutat sig för att folk som inte är som dem är inget värda. På vilket sätt skulle det spegla Gud eller Guds vilja? Det är helt orättfärdigt, för det saknar kärlek och empati. 

Gud är kärlek, och allt som görs utan kärlek i "Guds namn" har ingenting med Gud att göra. Nu kanske du invänder och vill citera Bibeln där det står att homosexualitet är onaturligt och syndigt. Jo förvisso. Men Bibeln, till skillnad från stentavlorna, är skriven av människor som naturligtvis var präglade av sin tid. Och om du vaskar Bibeln kommer du till kärnberättelsen, evangeliet, Där framkommer det att Gud älskar ALLA människor (oavsett sexualitet) så mycket att Han gav sin ende son att ta på sig människornas synd och dö på ett kors, uppstå  fär att var och en som tror ska ha evigt liv, evig gemenskap med Gud. Att Guds vilja för oss är att vi ska leva i kärlek och älska varandra så som Han har älskat oss, älska skapelsen och vår Gud. När vi gör det behöver vi inte längre lagen, vi uppfyller den. De tio budorden handlar också om kärlek, till Gud och till varandra. 

Som kristen och som socialdemokrat är det jätteviktigt för mig att ta ställning för alla människors lika värde och rättigheter! 

 

Swisha gärna en slant till Regnbågsfonden: 

 

Läs gärna mer om empati och kärlek under bloggens kategori Djupodlat