Personlighetstest - på skoj eller på riktigt?

publicerat i Djupodlat, Psykologi;
De flesta av oss är ganska intresserade av oss själva, vilket är den person vi måste stå ut med hela livet. Det finns en uppsjö personlighetstest, och de flesta, som exembelvis den senare trenden som kom i samband med boken "Omgiven av idioter" med sina röd, grön, blå och gul pesonlighetsbeskrivning, har inte mer evidens och validitet eller är mer korrekt än vanliga horoskop. Problemen ligger i dels att det inte går att mäta sådana komplexa saker som personlighet genom så enkla frågor som ställs (på så få parametrar) eller på basen av när man är född, och dels att beskrivningarna är så generella att de flesta kan identifiera sig med alla beskrivningar, då vi alla har lite av varje i vår personlighet. Men ett horoskop eller ett dåligt personlighetstest kan man ändå ha nytta av då det kan lägga en grund för nya funderingar och perspektiv i självreflektion eller ökad förståelse av någon annan. Så länge man förstår att det mest är nonsens och inte på något sätt deterministiskt (ödemättat).
 
Många rekryterare använder olika personlighetstest för att avgöra om personen som söker ett visst jobb passar för det jobbet. Men generellt kan man säga att det är en dålig idé då människan är komplex och så som man agerar i vissa situationer inte nödvändigtvis betyder att man kommer att agera på samma sätt i andra situationer. Hur man gått och hur man trängts på livets väg, hur ens barndom och tidigare erfarenheter varit, vart man kommer i syskonskaran, vilka sår man har, hur högt IQ och EQ och vilka möjligheter man haft att utveckla dem, vilken anknytningsstil man har, hur stor självkänsla och självförtroende man har, samt vilka preferenser man haft formar en person och dess förmågor väldigt mycket.
 
Det personlighetstest som finns etablerat på marknaden som är mest använt är Myers-Briggs personlighetstest. Det mäter 4 dimensioner med två motpoler i varje och ställer 75 frågor för att avgöra vart testpersonen hamnar. Det beskriver 16 olika personlighetestyper och utgår också ifrån principen att alla har något av varje personlighetsdrag i sig. Varpå ett det redovisar hur mycket ens svar matchar med var och en av de 16 personlighetstyperna. De 16 personlighetstyperna  kommer med en ganska djupgående beskrivning, och alla innehåller både styrkor och svagheter. Myer Briggs Type Indicator (MBTI) baserar sig på hur människor föredrar att agera och bygger på psykiatern Carl Gustaf Jungs teorier om olika psykologiska typer. Testet togs fram på 1940-talet av de två amerikanska psykologerna Isabel Briggs Myers och Katharine Cook Briggs.
 
(null)
De olika dimensionerna som mäts. 
 
 
Jag gjorde Myers-Briggs personlighetstest och fick 85 procent matchning som mest med personlighetstypen ENTP. (Mer om sådana som jag, ENTP https://youtu.be/j4YlA3aZYJQ) . Och jag blev förbluffad över hur mycket jag kände igen mig själv i beskrivningen. Så om du är nyfiken, kan jag rekommendera det. Det finns många webbsidor som har testet (gratis) men en av de bättre är https://www.truity.com/ då de bjuder på en ganska omfattande beskrivning av varje personlighet i form av hur man är som person, i relationer, i yrken/karriär. Nackdelen är att du måste kunna engelska. Det finns dock en hel del förenklade såväl som seriösa varianter på svenska också. Som exempelvis https://www.16personalities.com/sv/gratis-personlighetstest Det ger ett mycket spännande underlag för självreflektion.
 
 
(null)
De olika personligheterna
 
 
När du gjort Myers-Briggs personlighetstest får du en personlighet som beskrivs i bokstäver, ex INSP eller ENTJ. Om du sedan väver samman utfallet av personlighetstestet med din anknytningsstil, placering i syskonskaran och eventulla personlighetssyndrom-diagnoser, så kommer du antagligen att få en ganska uttömmande beskrivning av dig själv och dina egna styrkor, utvecklingsområden och lite annat smått och gott att fundera på. Du kan också medvetet jobba med dina utvecklingsområden och i bästa fall välja ett yrke som är väl lämpat för just dig. Det finns också möjlighet att fundera på matchning i kärleksrelationer. Men ta det hela som ett tillfälle för självreflektion och eller trevlig förströelse. vetenskapen är ju av den självuppskattande sorten.
 
Lycka till! 
 
 
Som vanligt så bygger detta inlägg på något tidigare skrivet i mitt stora arkiv som kanske har ombearbetats i större eller mindre grad och är något jag reflekterat över ganska mycket innan det kommer på print här. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Taggar: personlighetstest, psykologi, reflektion, självutveckling, vetenskap;

Kommentera inlägget här :