Bistånd & Välgörenhet, Idéer del 4

publicerat i Djupodlat, Politik, Samhälle;

Bistånd och välgörenhet

I Sverige har biståndet diskuterats och många människor stödjer idén om att minska biståndet. En rimlig förklaring till detta är att individerna inte vet vart pengarna egentligen hamnar och vad det går till. De flesta svenskar är generösa och vill vara med och göra gott. Detta märks inte minst i samband med olika välgörenhetsgalor. Det finns också många månadsgivare till olika forsknings- och stöd fonder för olika sjukdomar.

(null)


Problemet med fonder och välgörenhetsorganisationer är att deras donationer blir väldigt godtyckliga. En stor del av deras medel behöver gå till att göra reklam och ragga givare, göra flashiga tidningar och dylikt. Det samma gäller forsknings- och stödfonder för olika sjukdomar. Det är inte heller rimligt att forskningen ska vara beroende av frivilliga donationer för sitt viktiga arbete, utan de medel som ges av skattemedel bör vara tillräckligt.

I dag med nuvarande donationssystem kan det ibland bli så att den fattige ensamstående mamman med stort hjärta är månadsgivare medan den väl satte inte donerar något alls.

Ett system som fungerade på så vis att en viss del av skattemedlen går till bistånd, och en större del går till de organisationer individen själv väljer skulle ta bort godtyckligheten i hög grad men även minska behovet av reklam organisationen har och därav kostnaden. Och skatten som går till ändamålet är fördelat i procent varpå var och en är med och bidrar efter sin förmåga. Det skulle också föra med sig att alla skattebetalare känner att de har viss kontroll och är med och bidrar till något gott som är större än sig själva.

Ett sådant system kan inte vara svårare att införa än PPM. Och skulle kunna fungera på samma sätt. Att varje skattebetalare får välja en eller några organisationer som man stödjer av de som har eller är berättigade till 90-konton. På samma sätt som skattebetalaren får besked om sina PPM vals utveckling kan de få information om hur det gått för deras valda organisationer och vad pengarna egentligen gått till.

 

Jag föreslår därför att Sverige skapar ett system där varje skattebetalare får välja vilka organisationer som en del av dennes skattemedel går till.


Kommentera inlägget här :