Beslut och FNs Globala mål Idéer del 5

publicerat i Djupodlat, Politik, Samhälle;

Politiska beslut i Sverige

I september 2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling. Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.

FN:s Globala mål

(null)


Mål 1: ingen fattigdom, handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former överallt.

Mål 2: ingen hunger, handlar om att ingen ska lida av hunger och att alla människor ska få bra och näringsrik mat året om samt främja ett hållbart jordbruk.

Mål 3: god hälsa och välbefinnande, handlar om att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

Mål 4: god utbildning för alla, handlar om att alla ska få tillgång till utbildning av god kvalitet.

Mål 5: jämställdhet, handlar om att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt.

Mål 6: rent vatten och sanitet, handlar om att försäkra att alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet.

Mål 7: hållbar energi för alla, handlar om att alla individer ska ha tillgång till pålitlig och prisvärd energi.

Mål 8: anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, handlar om att alla människor ska ha ett arbete med goda arbetsvillkor och främja en inkluderande ekonomisk tillväxt.

Mål 9: hållbar industri, innovationer och infrastruktur, handlar om att bygga motståndskraftig infrastruktur, främja en inkluderande industrialisering samt uppmuntra nya innovationer.

Mål 10: minskad ojämlikhet, handlar om att minska ojämlikheter inom samhällen och mellan länder.

Mål 11: hållbara städer och samhällen, handlar om att göra städer säkra, inkluderande och hållbara.

Mål 12: hållbar konsumtion och produktion, handlar om att säkerställa strukturer som bidrar till en mer hållbar konsumtion och produktion.

Mål 13: bekämpa klimatförändringarna, handlar om att bekämpa en av vår tids största utmaningar, nämligen klimatförändringarna.

Mål 14: hav och marina resurser, handlar om att bevara och använda världens hav, sjöar och marina resurser på ett hållbart sätt.

Mål 15: ekosystem och biologisk mångfald, handlar om att bevara skog, bekämpa ökenspridning och stoppa förlusten av den biologiska mångfalden.

Mål 16: fredliga och inkluderande samhällen, handlar om att främja fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen.

Mål 17: genomförande och globalt partnerskap, handlar om att alla världens länder måste uppnå ett partnerskap för att tillsammans stärka arbetet för en hållbar utveckling.

Agenda 2030 är den mest ambitiösa planen för att skapa en hållbar utveckling som världen någonsin antagit. Världens ledare har lovat att uppnå de globala målen till år 2030. Alla länder har därmed tagit på sig ansvaret att skapa en mer rättvis, hållbar och bättre värld, så även Sverige.

För att vara säker på att Sverige i sina politiska beslut i alla nivåer av beslutande församlingar behöver en konsekvensanalys göras för respektive område beslutet kommer att beröra. Beslutet behöver också kunna motiveras med stöd av det aktuella globala målet.

Jag föreslår därför att Sverige inför en lagstiftning som syftar till att alla politiska beslut i alla parlamentariska församlingar i Sverige ska konsekvensanalyseras och kunna motiveras i aktuellt område beslutet kommer att beröra med stöd av FNs 2030 globala mål!


Kommentera inlägget här :