Brott mot tjänstemän, Idéer del 6

publicerat i Djupodlat, Politik, Samhälle;

Skydda individen vid brott mot tjänsteman

I dag är det så att när en tjänsteman anmäler ett brott mot denne som skett i samband med myndighetsutövning gör vår offentlighetsprincip att den misstänkte får genom polisrapporter och rättsliga process ta del av tjänstemannens personuppgifter. Detta i sig kan medföra att ytterligare brott mot tjänstemannen sker och gör individen väldigt sårbar. Därför är det många som avstår att göra en polisanmälan för brott som begåtts emot dem i tjänsten.

(null)



Om det istället vore så att tjänstemannens uppgifter var skyddade, så att bara tilltalsnamn och efternamn, yrkestitel och arbetsgivare framgick på polisanmälan och i den rättsliga processen så skulle fler brott bli lagförda och tjänstemännen känna sig tryggare i sin myndighetsutövning.

Jag föreslår därför att det ska tillföras en ny lagstiftning till skydd för tjänstemäns personuppgifter i samband med brott mot tjänstemän, där bara tilltalsnamn och efternamn på tjänstemannen tillsammans med yrkestitel och arbetsgivare framgår i polisanmälan och dokumentation i en rättslig process.


Kommentera inlägget här :